Δρ Λίλιαν Μάντζιαρη MD MSc PhD

H Δρ Λίλιαν Μάντζιαρη είναι ειδικός καρδιολόγος, διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των αρρυθμιών. Είναι πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία στην επεμβατική αντιμετώπιση των αρρυθμιών με κατάλυση (ablation) και στην εμφύτευση και παρακολούθηση βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων.

Σπουδές

Η Δρ Μάντζιαρη είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-2001). Ολοκλήρωσε την ειδικότητα στην Καρδιολογίας το 2012 στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού νοσοκομείου Γιαννιτσών και στην Παθολογική Κλινική του Γενικού νοσοκομείου Κοζάνης. Παράλληλα φοίτησε στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε το 2006 μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜSc) στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία με βαθμό άριστα, με θέμα μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας: «Η συμβολή της τεχνητής καρδιακής βηματοδότησης στη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων», και το 2012 αναγορεύτηκε Διδάκτορας (PhD) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής «Η σημασία νέων δεικτών στην εκτίμηση της ιδιοπαθούς διατατικής μυοκαρδιοπάθειας».

Εξειδίκευση στις αρρυθμίες

Η Δρ Μάντζιαρη έχει πραγματοποιήσει 6ετή εξειδίκευση στην ηλεκτροφυσιολογία (αρρυθμίες) στο εξωτερικό στα νοσοκομεία Royal Brompton Hospital και Harefield Hospital του Λονδίνου (Μεγάλη Βρετανία) αρχικά ως υπότροφος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC –EHRA) και στη συνέχεια ως έμμισθος συνεργάτης. Το νοσοκομείο Royal Brompton Hospital είναι από τα μεγαλύτερα κέντρα αντιμετώπισης αρρυθμιών στη Μεγάλη Βρετανία που παρακολουθεί ασθενείς από όλη τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και από το εξωτερικό. Η Δρ Μάντζιαρη εκπαιδεύτηκε στην επεμβατική αντιμετώπιση των αρρυθμιών με κατάλυση (ablation) με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές όπως remote magnetic navigation, ultra high resolution 3D mapping, non invasive mapping, contact force catheters, Ablation Index, cryo ablation και άλλα (δείτε εδώ σχετικές της δημοσιεύσεις).
To Royal Brompton hospital επίσης διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα τμήματα αντιμετώπισης συγγενών καρδιοπαθειών με επικεφαλής τον Έλληνα Καθηγητή Dr Michael Gatzoulis. Η Δρ Μάντζιαρη εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των αρρυθμιών σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες από κορυφαίους στο πεδίο αυτό ηλεκτροφυσιολόγους όπως η Dr Sabine Ernst και ο Dr Tom Wong.(δείτε εδώ σχετικές της δημοσιεύσεις)
Στo Harefield Hospital η Δρ Μάντζιαρη αντιμετώπισε μεγάλο όγκο ασθενών με τις συχνότερες αρρυθμίες όπως κολπική μαρμαρυγή, κολπική ταχυκαρδία, υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες και κοιλιακή ταχυκαρδία.
Το Harefield hospital είναι επίσης γνωστό για τη μονάδα μεταμόσχευσης καρδιάς που ίδρυσε ο διάσημος καρδιοχειρουργός Sir Magdi Yacoub. Η Δρ Μάντζιαρη εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση αρρυθμιών σε ασθενείς με μεταμόσχευση καρδιάς.
Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην εμφύτευση και παρακολούθηση βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων (θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού) για την αντιμετώπιση αρρυθμιών και την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας τόσο σε ασθενείς με φυσιολογική ανατομικά καρδιά όσο και σε ασθενείς με σύμπλοκες καρδιοπάθειες (δείτε εδώ σχετικές της δημοσιεύσεις)

Βραβεία / Υποτροφίες:

• 2015: Βραβείο καλύτερης ερευνητικής εργασίας στην αυτόματη υψηλής ανάλυσης ηλεκτροανατομική χαρτογράφιση καρδιακών αρρυθμιών στο Πανευρωπαικό Συνέδριο Καρδιολογίας
• 2011: Υποτροφία Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για εξειδίκευση στην Ηλεκτροφυσιολογία στο εξωτερικό
• 2012: Υποτροφία Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρίας για εξειδίκευση στην προηγμένη Επεμβατική Ηλεκτροφυσιολογία στο Royal Brompton Hospital, Λονδίνο, ΗΒ
• 2011: Ερευνητικό βραβείο- χρηματοδότηση έρευνας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία για το ρόλο των βιοδεικτών στην Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συγγραφικό /ερευνητικό έργο

(κάντε κλικ εδώ για πλήρη κατάλογο )
Η Δρ Μάντζιαρη έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 επιστημονικά άρθρα σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά (peer reviewed journals indexed in pubmed) και έχει περισσότερες από 80 συμμετοχές σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά συνέδρια. Είναι τακτική ομιλήτρια σε θέματα αρρυθμιών σε πανελλήνια και τοπικά Καρδιολογικά συνέδρια. Ήταν ομιλήτρια στο διεθνές συνέδριο αρρυθμιών του Heart Rhythm Society στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015 και στο Novosibirsk της Ρωσίας το 2015 όπου παρουσίασε την πρώτη κλινική εμπειρία από τη χρήση του συστήματος πολύ υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατης χαρτογράφησης (ultra high resolution mapping) για την κατάλυση κολπικών αρρυθμιών.
Είναι κριτής Διεθνών Καρδιολογικών Περιοδικών (American Journal of Cardiology, International Journal of Cardiology κ.α.)
Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά και έχει επιμεληθεί τη μετάφραση καρδιολογικών συγγραμμάτων όπως 1)Καρδιολογία Braunwald’s, 8η έκδοση, Εκδόσεις Μεντορ, Αθήνα 2010, M. Gabriel Khan, 2)Cardiac Drug Therapy. Εκδόσεις Ροτόντα, Θεσσαλονίκη 2009 και 3) Μayo clinic εσωτερική Παθόλογία- ελληνική έκδοση. Εκδόσεις Ροντόντα, Θεσσαλονίκη

Μέλος Εταιριών

• Μέλος Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρίας (ESC)
• Μέλος Ευρωπαικής Εταιρίας Καρδιακού Ρυθμού (EHRA)
• Μέλος Βρετανικής Εταιρίας Καρδιακού Ρυθμού (BHRS)
• Μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών (RCP)
• Μέλος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας

Από το Νοέμβριο του 2017 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι συνεργάτης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.