Η χοληστερίνη είναι μεν απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, μπορεί δε να βλάψει την υγεία μας αν συγκεντρωθεί σε υπερβολική ποσότητα στο αίμα.

Διαβάστε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας σχετικά με τη μείωση της χοληστερίνης και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ στο άρθρο Πως να μειώσετε τη χοληστερίνη με αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής

Τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη

Σας παρουσιάζουμε 10 παραδείγματα τροφών που μειώνουν τη χοληστερίνη και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ

  1. Βρώμη: είναι ένα πρώτο βήμα για να μειώσουμε τη χοληστερίνη είναι να απολαύσουμε για πρωινό ένα μπολ με βρώμη ή με δημητριακά και βρώμη.
  2. Κριθάρι και προϊόντα ολικής άλεσης: είναι τροφές που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου.
  3. Φασόλια: είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές ίνες και μας δίνουν την αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που τα καταναλώνουν όσοι προσπαθούν να κάνουν δίαιτα.
  4. Μελιτζάνα και μπάμιες: είναι τροφές που είναι πλούσιες σε διαλυτές ίνες.
  5. Ξηροί καρποί: έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και άλλα είναι ευεργετική για την καρδιά.
  6. Φυτικά έλαια: σίγουρα η κατανάλωση φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο, είναι προτιμότερη από το βούτυρο και τα ζωικά λίπη.
  7. Μήλα, φράουλες, εσπεριδοειδή και σταφύλια: αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών ινών που μειώνουν τη χοληστερόλη.
  8. Φυτικές στερόλες και στανόλες: μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφούν τη χοληστερόλη.
  9. Λιπαρά ψάρια: τρώγοντας ψάρια δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνουμε την κακή χοληστερίνη με δύο τρόπους. Πρώτον, αντικαθιστώντας το κρέας, το οποίο έχει κακά λιπαρά που αυξάνουν τη χοληστερόλη και δεύτερον, απορροφώντας τα καλά λιπαρά, Ωμέγα 3, τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα μας και προστατεύουν την καρδιά από τις αρρυθμίες.
  10. Συμπληρώματα φυτικών ινών: αυτά τα συμπληρώματα είναι ένας τρόπος να απορροφήσουμε επιπλέον διαλυτές ίνες.