Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη ( ή χοληστερόλη) είναι μια λιπαρή ουσία (λιπίδιο) και είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ο οργανισμός μας την παράγει στο συκώτι αλλά και την παίρνει έτοιμη με ορισμένες τροφές. Οταν όμως η ποσότητα της χοληστερίνης είναι μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγεικά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια).  Η κατάσταση αυτή λέγεται υπερλιπιδαιμία ή δυσλιπιδαιμία.

Η χοληστερίνη κυκλοφορεί στο αίμα πάνω σε ειδικές πρωτεΐνες και μαζί σχηματίζουν τις λιποπρωτεΐνες, δηλαδή την LDL που είναι γνωστή ως “κακή” χοληστερίνη και την HDL που είναι γνωστή ως “καλή” χοληστερίνη. Το σύνολο των δύο ονομάζεται ολική χοληστερίνη. Τα επίπεδα στο αίμα των λιποπρωτεϊνών προσδιορίζονται με βιοχημικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος). Αν αυτά δεν είναι φυσιολογικά θα πρέπει, ως πρώτο βήμα, να προβείτε σε ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής ώστε να μειώσετε την “κακή” χοληστερίνη και να αυξήσετε την “καλή” χοληστερίνη. Εάν αυτό το πρώτο βήμα δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει τις τιμές στο αίμα των λιποπρωτεϊνών (αυτό αποκαλείται λιπιδαιμικό προφίλ), τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στο δεύτερο βήμα που είναι η φαρμακευτική αγωγή.

Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ με αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία βασιζόμενη στις πρόσφατες μελέτες εκδίδει οδηγίες-συστάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι πιο πρόσφατες συστάσεις δημοσιεύτηκαν το 2016 και προτείνουν τις παρακάτω αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Πίνακας 1

πως να μειώσετε τη χοληστερίνη

Αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και παράλληλα αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη

Πίνακας 2

διατροφικές συμβουλές για έλεγχο της χοληστερίνης

Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας (2016) για τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της “καλής” χοληστερόλης

Πηγή: ESC/EAS guidelines for the management of Dyslipidaemias 2016

Δείτε περισσότερες συμβουλές για τη βελτίωση του λιπιδαιμιού προφίλ στο άρθρο 10 τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη