Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ενός επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής. Αν πάσχετε από παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή ίσως να έχετε παρατηρήσει ήδη μια συσχέτιση των επεισοδίων με κάποια δραστηριότητα ή κατάσταση.
Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο κοινά ερεθίσματα που μπορεί να αποτελέσουν εκλυτικό παράγοντα παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής.
- Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Πρέπει να πίνετε αρκετό νερό και να περιορίζετε την κατανάλωση ποτών που προκαλούν διούρηση, όπως ο καφές και το αλκοόλ. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ή όταν αθλείστε είναι πολύ σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό.
- Κόπωση και ασθένεια
Η έλλειψη ύπνου και η ασθένεια (πχ ένα κρυολόγημα) είναι γνωστοί εκλυτικοί παράγοντες κολπικής μαρμαρυγής. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και κάθε είδους φυσικού στρες, όπως για παράδειγμα έντονη κόπωση ή κακή διατροφή. Επομένως φροντίστε να έχετε μια ισορροπημένη δίαιτα, να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε καλά.
- Συναισθηματική επιβάρυνση
Τα συναισθήματα παίζουν σπουδαίο ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ο φόβος, το άγχος ακόμα και η υπερβολική χαρά μπορεί να προκαλέσουν «φτερουγίσματα» στην καρδιά. Αυτό είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικό. Όταν όμως υπάρχει το κατάλληλο υπόστρωμα (δηλαδή η προδιάθεση) τότε το στρες και ο φόβος μπορεί να είναι η αφορμή για να αρχίσει η κολπική μαρμαρυγή. Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να αναπτύξετε τεχνικές χαλάρωσης
- Άσκηση
Η άσκηση είναι γενικά πολύ ωφέλιμη για τη λειτουργία της καρδιάς. Όμως η υπερβολική άσκηση, ή η απότομη έναρξη άσκησης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε ή να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση. Πρέπει όμως να συζητήσετε το είδος, την ένταση και τη συχνότητα της άσκησης με το γιατρό σας έτσι ώστε να προσαρμόσετε στα μέτρα σας το πρόγραμμα άσκησής σας.
- Καφεΐνη
Τελευταία υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα για το αν η καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, energy drinks) προκαλεί ή όχι αρρυθμίες. Όμως η καφεΐνη είναι γνωστός διεγερτικός παράγοντας και προκαλεί αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Επίσης προκαλεί διούρηση και αφυδάτωση που είναι επίσης γνωστή αφορμή για έναρξη κολπικής μαρμαρυγής. Αν ήδη αισθάνεστε ότι η καφεΐνη επιδεινώνει την αρρυθμία σας τότε προσπαθήστε να την αποφύγετε. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορείτε να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο.
- Αλκοόλ
Η κατανάλωση > 5 μονάδων αλκοόλ μέσα σε λίγες ώρες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή. Εκτός από αυτή την ακραία περίπτωση της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ περιστασιακά όμως έχει αποδειχθεί οτι και η συστηματική κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών μπορεί να προκαλεί κολπική μαρμαρυγή. Το αλκοόλ οδηγεί σε κολπική μαρμαρυγή με πολλούς μηχανισμούς γι’αυτό καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και σε κάθε περίπτωση να μην καταναλώνετε >2 μονάδες ημερησίως (άνδρες) ή >1 μονάδα ημερησίως (γυναίκες).
Δρ Λίλιαν Μάντζιαρη MD MSc PhD, Ειδικός Καρδιολόγος – Αρρυθμιολόγος