Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Τι είναι υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (ΥΚΤ); (supraventricular tachycardia-SVT)

Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (supraventricular tachycardia-SVT) είναι αρρυθμία με αυξημένη καρδιακή συχνότητα που κυμαίνεται μεταξύ 150-250 σφύξεις ανά λεπτό που αρχίζει και σταματάει ξαφνικά. Συχνά επηρεάζει νέους, υγιείς ανθρώπους οι οποίοι συχνά ταλαιπωρούνται από επεισόδια ταχυκαρδίας που λόγω της παροξυσμικής τους φύσης κάνουν δύσκολη την τεκμηρίωσή της με Χόλτερ η ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (ΥΚΤ) εμφανίζεται κατά επεισόδια, με απότομη έναρξη και τερματισμό. Οι πιο συχνές μορφές είναι:

  1. η κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου (AVNRT- οφείλεται στην ύπαρξη ενός αρρυθμιογόνου κυκλώματος επανεισόδου στον κολποκοιλιακό κόμβο) και
  2. η κολποκοιλιακή ταχυκαρδία επανεισόδου (AVRT- κύκλωμα επανεισόδου στο οποίο συμμετέχει ένα παραπληρωματικό δεμάτιο και ο κολποκοιλιακός κόμβος). Αυτή η μορφή είναι γνωστή και ως σύνδρομο Wolf-Parkinson-White

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι ασθενείς με υπερκοιλιακή ταχυκαρδία μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθημα παλμών (φτερούγισμα, ή να χτυπάει η καρδιά δυνατά στο στήθος)
  • Πίεση στο στήθος ή πόνος
  • Δύσπνοια, εύκολη κόπωση
  • Ζάλη και/ή λιποθυμικά επεισόδια

Ποιές είναι οι αιτίες και οι εκλυτικοί παράγοντες της ΥΚΤ; 

Η αιτία της ΥΚΤ είναι η ύπαρξη επιπλέον ηλεκτρικών συνδέσεων στην καρδιά που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν κάτι σαν ηλεκτρικό «βραχυκύκλωμα» το οποίο συντηρεί την ταχυκαρδία. Δεν έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής και δεν είναι κληρονομική.

Μπορεί όμως να υπάρχουν εκλυτικοί παράγοντες (αφορμές που προκαλούν την έναρξη της ταχυκαρδίας) όπως ή έντονη κόπωση, το άγχος και η συναισθηματική αναστάτωση, οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ή αλκοόλ, το κάπνισμα ακόμα και ορισμένα φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει καμιά εμφανής αφορμή και η ταχυκαρδία απλά ξεκινάει «χωρίς λόγο».

 

Πως αντιμετωπίζεται η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία; 

 

Διακοπή της ταχυκαρδίας

Αν η ταχυκαρδία δεν σταματήσει από μόνη μέσα σε λίγα λεπτά θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες τερματισμού της:

α) με διάφορους χειρισμούς όπως δοκιμασία Valsava που πρέπει να διδαχθούν οι ασθενείς που πάσχουν από το γιατρό, ώστε να τις εφαρμόζουν στο σπίτι.

β) με φάρμακα τα οποία χορηγούνται ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο.

γ) εάν τα ανωτέρω αποτύχουν (σπάνια) η ταχυκαρδία ανατάσσεται με απινίδωση.

 

Για την πρόληψη των υποτροπών

Προληπτικά μέτρα: Συνιστάται υγιεινή διατροφή, αποφυγή καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών, συγκινήσεων, μεγάλων γευμάτων, ιδίως εάν ο ασθενής αναφέρει ότι οι παράγοντες αυτοί συνδυάζονται με έκλυση της ταχυκαρδίας.

Φάρμακα: Μπορεί ο ασθενής να παίρνει ένα αντιαρρυθμικό φάρμακο σε καθημερινή βάση για την πρόληψη των επεισοδίων ή εναλλακτικά να έχει μαζί του το χάπι που θα πάρει αφού το περιστατικό της ταχυκαρδίας ξεκινήσει έτσι ώστε να το σταματήσει.

Οριστική θεραπεία της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας με κατάλυση

Κατάλυση (ablation) ή καυτηριασμός: Η κατάλυση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που ενδείκνυται όταν υπάρχει υποτροπιάζουσα υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Με τη βοήθεια ειδικών καθετήρων που προωθούνται στην καρδιά από το πόδι μπορεί να βρεθεί το κύκλωμα που προκαλεί την ταχυκαρδία και να καυτηριαστεί. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ αποτελεσματική και ο ασθενής μπορεί να διακόψει τα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια από εξειδικευμένο καρδιολόγο – ηλεκτροφυσιολόγο.