Αν ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορείτε να αποκτήσετε μια πιο υγιή καρδιά. Δέκα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι τα εξής:

  1. Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της στεφανιαίας νόσου. Ένα χρόνο αφού κόψετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος του εμφράγματος μπορεί να μειωθεί στο μισό.
  2. Γίνετε πιο δραστήριοι. Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε την άσκηση ή να συνεχίσετε αυτή που ήδη κάνετε, μπορείτε να ελαττώσετε τις πιθανότητες να νοσήσει η καρδιά σας.
  3. Ελέγξτε το βάρος σας. Εάν είστε υπέρβαροι, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε ότι αυτό είναι κάτι που βλάπτει την καρδιά σας. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη δίαιτα, χαμηλή σε λίπη και ζάχαρη, αλλά πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με φυσική άσκηση.
  4. Καταναλώστε πιο πολλές φυτικές ίνες. Απολαύστε περισσότερες φυτικές ίνες (30 γρ. ημερησίως) που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως προϊόντα ολικής άλεσης, τη βρώμη, τις πατάτες με τη φλούδα τους και σε πολλά λαχανικά και φρούτα.
  5. Μειώστε τα κορεσμένα λίπη. Αν καταναλώνετε τροφές με πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνετε τη χοληστερίνη στο αίμα σας. Για να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα, προτιμήστε κρέας χωρίς λίπος και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
  6. Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Και οι δύο αυτές τροφές αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Μπορείτε να προσθέσετε, για παράδειγμα, ένα κομμένο φρούτο στο μπολ με τα δημητριακά σας το πρωί ή να βάλετε λαχανικά στη μακαρονάδα σας το μεσημέρι.
  7. Περιορίστε το αλάτι. Για να έχετε φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αλάτι στο τραπέζι και προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε πολύ κατά το μαγείρεμα.
  8. Καταναλώστε ψάρι. Μπορείτε να φάτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σίγουρα αν η μια μερίδα ψάρι είναι σαρδέλες, τόνος, σολομός ή κάποιο άλλο λιπαρό ψάρι που είναι πλούσιο σε Ω3, αυτό είναι ό,τι καλύτερο για την καρδιά.
  9. Μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες. Πρέπει να τηρείτε τα συνιστώμενα καθημερινά όρια αλκοόλ για να μειώσετε τους σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά.
  10. Διαβάστε την ετικέτα στα τρόφιμα που αγοράζετε. Οφείλετε να βλέπετε στην ετικέτα των τροφίμων και των ποτών που αγοράζετε πόσες θερμίδες και πόσα λίπη περιέχουν, καθώς και το αλάτι και τη ζάχαρη. Ακολουθώντας αυτή την συμβουλή, μπορείτε να επιλέξετε καλύτερα τι ταιριάζει στη διατροφή σας.